Ungdom og uten erfaring: sånn får du jobben!

Lesetid: 5 minutter
Ungdom og uten erfaring: sånn får du jobben! 1

Når du skal søke på din første jobb, enten om det er en ekstrajobb, deltidsjobb eller sommerjobb, så kan det være en utfordring når du er ungdom og ikke har så mye erfaring å vise til. I denne artikkelen skal vi gå gjennom hva som er viktig å tenke på, vi skal gi deg konkrete tips og et forslag til hvordan en søknad kan se ut.

Når du skal begynne å søke jobber

Alle har på et tidspunkt i sin karriere vært i startgropa og det er stor forståelse for at du er ung og ikke har erfaring fra arbeidsgivers side. Vår erfaring er at det er mulig å hevde seg i toppen og slå ut kandidater med mer erfaring hvis du har en god søknadstekst som virkelig viser hvem du er og dine motivasjoner for å søke stillingen.

Når man ikke har erfaring å vise til, så er det viktig å spille på hvem du er som person, hva du kan bidra med i stillingen og nettopp hvilken motivasjon du har for å søke. Motivasjon anses som den viktigste faktoren i om du får deg jobb eller ikke, og har alt å si for om arbeidsgiver ønsker deg til stillingen. Det er også viktig at arbeidsgiver liker deg og ser noe i deg som de kan jobbe videre med gjennom opplæring og erfaring.

Motivasjon

At det kommer frem at du er motivert er topp-prioritet. Motivasjon er det lille ekstra som gjør at du kan bli satset på til tross for lite erfaring. Det finnes ulike typer motivasjon hvor indre og ytre motivasjon er de mest kjente. Når du søker en stilling er det viktig å tenke på den indre motivasjonen. Indre motivasjon er noe du gjør fordi du liker aktiviteten. Indre motivasjon er noe av de sterkeste drivkreftene vi mennesker har, og det er derfor det er så verdsatt i en arbeidssituasjon. Du jobber fordi du trives med arbeidsoppgavene dine, du har det gøy med kollegaene dine, du har spennende utviklingsmuligheter og har en indre driv fordi du trives med det du gjør.

Ytre motivasjon handler om at du gjør noe for å få belønning. Er du ytre motivert som for eksempel av penger eller status, så gjør du det lett for arbeidsgivere å takke nei til deg. De vet at de som er ytre motivert for en jobb gjør en dårligere jobb enn de som er indre motiverte.

Eksempel på ytre motivasjon: jobber for å kjøpe noe; scooter, mac, veske.
Eksempel på indre motivasjon: jobber fordi du trives med å jobbe og lære.

Spør deg selv: Hvorfor vil jeg ha denne stillingen?

Så hvorfor vil du ha denne stillingen? Det kan være at du tenker det er fordi du ønsker penger, og det er helt greit. Men arbeidsgiver bryr seg tilsynelatende lite om du jobber fordi du vil kjøpe noe. De ønsker seg dedikerte ansatte. Du må vise de hva du kan bidra med, hva det er med deg som gir ekstra verdi for de. Hva de får igjen ved å ansette nettopp deg.

Kan du finne noe som gjør at du er indre motivert for en slik stilling? For eksempel at du ønsker å lære mer om butikkdrift og økonomi hvis du skal jobbe i butikk? Eller at du vil lære mer om litteratur og bøker, hvis du skal jobbe på et bibliotek? Se på den stillingen du ønsker å søke, og finn gode grunner til hvorfor du har lyst til å jobbe akkurat der, hva som gjør deg motivert og hva du ønsker å lære og oppnå i den stillingen.

Slik starter du:

Bruk tid på å gå gjennom stillingsannonsen, les den flere ganger. Mange av stillingsannonsene rettet mot ungdom er ofte litt åpne og korte fordi det ikke er noen spesielle krav. Det gjør at du må bruke litt ekstra tid på å tenke på hvilke egenskaper du har som kommer godt med i den spesifikke stillingen.

 • Gjør research på bedriften, finn litt ut om hva slags kultur det er der.
 • Reflekter litt over hvem du er og hva du kan bidra med i denne jobben.
 • Finn eksempler fra din hverdag som gjør at du kan underbygge argumentene dine. Ønsker de seg en ambisiøs medarbeider? Da kan du kanskje skrive at du jobber iherdig med skolearbeidet og har gode karakterer. Ønsker de seg en aktiv og team-fokusert medarbeider? Da kan du skrive at du trener fotball tre ganger i uka og er vant til å jobbe med andre for å oppnå resultater på banen. Bruk det du har, og vær kreativ uten å overdrive. Du velger selv hva slags egenskaper du ønsker å fremheve, men pass på at det er en rød tråd mellom stillingsutlysningen og det du ønsker å få frem.
 • Hold søknaden til litt under en side.
 • La søknaden være formell i språket, pass på orddelingsfeil og få gjerne noen til å lese over søknaden din når du er ferdig. Fire øyne er alltid bedre enn to.

Tips til egenskaper du kan bruke i søknaden din

Arbeidssom, selvstendig, du tar initiativ, du er aktiv, hardtarbeidende, effektiv, tydelig, trygg, optimistisk, lærer raskt, hjelpsom, respektfull, ansvarsbevisst, vennlig, rettferdig, nysgjerrig, kunnskapsrik, utadvendt, ydmyk, lojal, empatisk, ærlig, strukturert, fleksibel, entusiastisk, analytisk.

Vårt forslag til jobbsøknad – ungdom

Under finner du vårt eksempel på jobbsøknad for ungdom. Den er kort og konsis og forteller litt om personen. Den sier noe om motivasjonen og bakgrunnen for å søke en sommerstilling som kinomedarbeider i Nordisk Film Kino, Oslo.

Du kan bruke denne som en mal når du selv skal skrive din egen søknad. Vi ønsker deg lykke til! Ta gjerne kontakt med oss dersom du skulle ha noen spørsmål, eller følg oss på LinkedIn.

Ungdom og uten erfaring: sånn får du jobben! 2

Eksempel på jobbsøknad ungdom.
Var denne artikkelen til hjelp for deg?
Ja, det var den! ❤️Nei.

2 thoughts on “Ungdom og uten erfaring: sånn får du jobben!

 1. Martine says:

  Hei,
  Kjempebra artikkel! Den hjalp meg masse med å skrive søknad. Dere skrev i eksempelet deres «gode karakterer», men kan/bør jeg være mer spesifikk? Om jeg skal søke for å jobbe hos et bakeri eller en dagligvare butikk og har 6 i mat og helse på skolen, kan jeg da skrive ned det? (siden det virker relevant for jobben)
  Takk på forhånd

  • LagMinCV-teamet says:

   Hei Martine! Absolutt 🙂 Ta det med! Alt som er relevant er veldig fint å få med! Tusen takk for så fin tilbakemelding, vi er utrolig glade for at det hjalp deg å skrive søknad! Masse lykke til med jobbsøket! Beste hilsener, Helene, lagmincv.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *