Er du en eldre arbeidstaker? 12 tips til deg som skal skrive jobbsøknad og CV

Lesetid: 5 minutter
Er du en eldre arbeidstaker? 12 tips til deg som skal skrive jobbsøknad og CV 1

I denne artikkelen får du våre tips til deg som er eldre arbeidstaker, hvilke feil du bør passe deg for og gode tips for å vise at du er oppdatert. Har du vært mange år i arbeidslivet, så har du utrolig mye kunnskap. Det gjelder bare å få det tydelig ned på papiret.

Aldersfella når du er arbeidstaker

Mange vegrer seg for å søke på stillinger fordi de automatisk tenker seg ned i aldersfella. At de er litt for gamle, og at de som lyser ut stillingen ikke kommer til å velge deg på grunn av det. Allerede her har du satt deg selv i en utfordrende situasjon. Av erfaring så ser vi at alder har noe å si, men er ikke totalt utslagsgivende.

Vi ser ofte at med litt bistand så får eldre arbeidstakere lettere ny jobb. Vi har sett et stort selskap ansette en på 60+ til en topplederstilling fordi han var den rette til jobben. I dette tilfellet var det mange yngre enn han som var gode kandidater, men de var ikke gode nok og kunne ikke matche han. De ville heller ha en god leder i et par år, enn en de ikke var helt fornøyd med i lengre tid.

Det vedkommende gjorde riktig var at han var oppdatert, han bare trodde ikke han var oppdatert, han virkelig var det. CVen og søknaden så profesjonell og moderne ut, og han bar seg selv med hodet høyt hevet. Aldri en gang tok han opp noe med sin egen alder.


Hvis du selv tror at alder er en utfordring, så blir det en utfordring for den som skal ansette deg. Ikke fremhev tingene ved seg selv som gjør deg usikker, fremhev det som gjør deg trygg og kompetent. Alle er forskjellige, og har ulik bakgrunn, så denne teksten er på et generelt nivå utifra hva vi ser fra de vi skriver søknader og CV-er for.

Typiske feil i CV-er og jobbsøknader

 1. Nevne noe som har med privatlivet å gjøre i en jobbsøknad, det er ikke relevant for stillingen og gjør deg sårbar for forhåndsdømming. Det er ikke her du skal introdusere familie og hobbyene dine. CV-en skal vise at du kan, søknaden at du vil. Alt som ikke har med det å gjøre holdes unna.
 2. Du skriver om erfaring fra over 10 år siden. Det er ikke relevant for jobbsøknaden, men det kan være riktig å ha på CV-en.  De ti siste årene bør ha gitt deg mye verdifull erfaring du kan trekke på i en jobbsøknad. Har du ikke oppnådd noe profesjonelt de siste ti årene, så vil det gi deg et dårligere bilde til en ny stilling.
 3. Har du vært i det samme selskapet i 20 år? Det er ofte negativt fordi det kan si noe om ditt ambisjonsnivå, selvfølgelig finnes unntak. For å få det til å bli positivt så er det viktig at du viser hvordan du har utviklet deg, hva du har bidratt med og hvordan det har påvirket selskapet du jobber i.
 4. Du har ikke en profesjonell og ny nok CV. Langtekkelige CV-er med flere sider og dårlig bilde (se neste punkt) er ikke bra.
 5. Ikke ha bilde på CV, da blir du fortere dømt på et feil grunnlag. Du vil at arbeidsgiveren skal lese jobbsøknaden din, uten å allerede ha dømt deg.
 6. Ingen samspill mellom jobbsøknad og CV. En god jobbsøknad med en dårlig CV eller en god CV med en dårlig søknad gir begge samme utfall; en svært liten sjanse til å komme til intervju. Det MÅ være samspill mellom disse to elementene, og de bør være godt og tydelig skrevet med presise formuleringer.
 7. Ingen nye kurs, sertifiseringer siden 2000-tallet. Manglende LinkedIn-profil kan også være utslagsgivende i visse bransjer. Vær oppdatert.

5 tips for å vise at du er oppdatert

 1. Benytt alderen til din fordel. De fleste er redde for å ansette altfor mange eldre fordi de vil gå ut med pensjon likt eller er tenker at de kan være dårlige på omstilling. Men har du vært med på en del omstillingsprosesser før, så har du tyngde. Bruk det til din fordel, at du kjenner til hva slags effekter omstilling kan ha på en bedrift.
 2. Uthev hva du kan bidra med, hva som gjør deg unik.
 3. Oppdater LinkedIn-profilen din, bruk gjerne noen profesjonelle til å hjelpe deg, eller les vår artikkel her på vår blogg.
 4. Se om du kan ta noen kurs, etterutdanning eller sertifiseringer som kan løfte CV-en din, slik at du har noe på CV-en fra nyere tid. Det sender et utrolig positivt signal! Prøv Udemy eller Skillshare, som er ulike plattformer for å lære noe nytt eller bli bedre på det du allerede kan.
 5. Utvikling. Snakk med noen som har en stilling som du vil ha, så du kan få en pekepinn på hva som er viktig og finn ut hva du mangler. Du kan ha gått glipp av mye relevant, arbeidsmarkedet forandrer seg så raskt at også yngre sliter med å holde tritt i utviklingen. Ikke ta for gitt at du kan alt, vær åpen og nysgjerrig for ny kunnskap.

Har du kontroll på disse tipsene, så bør ikke alder ha så mye å si. Dessverre er det slik at mange likevel velger yngre hoder til en del stillinger, men ikke gi opp før du virkelig har satt deg inn i det som kreves av en deg i dagens jobbmarked. Vi tror at hvis du virkelig har satt deg inn i dette, så oppleves ikke alder på langt nær så utslagsgivende.

Lykke til med tipsene og jobbsøkingen!

Ønsker du hjelp med å skrive CV eller søknad, så klikker du her. Sjekk oss også gjerne ut på LinkedIn.

Var denne artikkelen til hjelp for deg?
Ja, det var den! ❤️Nei.

2 thoughts on “Er du en eldre arbeidstaker? 12 tips til deg som skal skrive jobbsøknad og CV

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *