Alt om CV: Disse 9 elementene må være på plass

Lesetid: 6 minutter
CV

Mange tar lett på CV-jobben og sender inn en lik CV til alle stillingene de søker på. Vi vil argumentere for at CV-en din er vel så viktig som søknaden fordi det er i CV-en du får frem at du er kvalifisert for jobben, og at du har god kontroll og oversikt på hva som forventes i et slikt dokument. Å bruke tid på å skrive en god CV og unngå slurvefeil er noe som kan være helt avgjørende for om du kommer videre i prosessen eller ikke.

I mange rekrutteringsselskaper starter de med CV-en først, bare for å være sikre på at vedkommende er fullstendig kvalifisert slik at de ikke bruker unødvendig tid på å lese en søknad for så og se at du mangler kvalifikasjonene som er utlyst i stillingsannonsen. Det vil si at i mange tilfeller så kan CV-en din være avgjørende for om du kommer videre, og om det ikke er det, så er det med på å løfte eller dra ned inntrykket av deg som person.

I denne artikkelen vil vi å gi deg alle verktøyene, slik at du lærer hvordan du kan skrive din beste CV og være ett hakk nærmere stillingen du ønsker deg.

Vi vil gå gjennom:

 1. Hvorfor du skal skreddersy CV-en hver gang du søker en ny jobb
 2. Hva skal du ha med og hva skal du ikke ha med
 3. Skrivetips og formuleringer
 4. Oppsett og design
 5. LinkedIn – din CV på nett

Hvorfor du skal skreddersy CV-en hver gang du søker en ny jobb

Du skal skreddersy CV-en din først og fremst fordi det er lett å se når du ikke har gjort det. Når du ikke har skreddersydd CV-en din så er det lett at det står mye urelevant informasjon der, noe som bare skaper småirritasjon hos den som leser. Det er ikke relevant at du hadde en sommerjobb på tusenfryd når du skal søke som lege på et sykehus. Det viser at du ikke har forstått helheten og ikke klarer å ta gode og selvstendige valg når det kommer til relevant informasjon for leseren.

Mal: Vi gir deg et godt eksempel på hva som bør være på plass i din CV

 1. Kontaktinformasjon
  Navn, adresse, telefonnummer, e-post og fødselsdato. Skriv dette gjerne på en linje med │ en slik linje mellom. Navn Navnesen│Adresse 1, 0382 Oslo │12345678 │navn@gmail.com │17.04.80
 2. Kort sammendrag
  Skriv en kort oppsummering på et 2-3 linjer om det du driver med og hvem du er, så leseren får et lite inntrykk. For eksempel: Engasjert tekstforfatter med stor lidenskap for samfunnsvitenskap og politikk. 10 års erfaring som journalist.
 3. Nøkkelegenskaper
  Beskrivende egenskaper om deg som person. Dette er smart fordi du får lagt inn litt om hvem du er som menneske på en kort og konsis måte. Gir enda en god forklaring av deg på en enkel og oversiktlig måte. For eksempel Ansvarsbevisst │Engasjert │Strukturert │Ydmyk │Trygg
 4. Erfaring
  Skrives med dato, stillingstype, arbeidsplass og sted (Har du ikke arbeiderfaring kan utdanning gå før erfaring). Under hver efaring legger du til 1-3 punkter, hvor du beskriver din rolle og hva du har bidratt med kort.
 5. Utdanning
  dato, studium, utdanningsinstitusjon og sted. Bruk gjerne punkter også her, forklar hva du studerte (hvis det ikke sier seg selv), eventuelle meritter eller utmerkelser i studietiden.
 6. Kurs/sertifiseringer
  Har du noen spennende kurs du har tatt som kan være relevant for stillingen du søker? Husk igjen at det skal være relevant og ta ikke med kurs på noe det er forventet at du allerede kan. F.eks Word-kurs.
 7. Prosjekter
  Prosjekter kan være relevant å ha på CV-en din, særlig hvis det styrker din posisjon. Prosjekter blir en slags mini-portefølje på ditt arbeid, og vil være svært positivt å ha med.
 8. Annet.
  Her kan du legge inn noe utenom som er relevant for stillingen du søker. For eksempel verv, eller frivillig arbeid.
 9. Referanser
  Kan være med, men er ikke nødvendig.

Hva du ikke bør ha med

 • Språklige ferdigheter uten betydning (eks. litt tysk på videregående)
 • Fritidsinteresser
 • Sivilstatus (ikke lenger nødvendig)
 • Videregående skole (med mindre du er ung)
 • Deltidsjobber uten relevans. Samle disse jobbene til et punkt om du velger å likevel ha de med.
 • Kurs og sertifiseringer uten relevans; du trenger ikke å skrive at du har dykkerlappen på CV-en med mindre det er relevant.
 • Bilde. Vi kan si tja til bilde hvis det er av skikkelig god kvalitet og tatt med et profesjonelt kamera med høy oppløsning OG hvis du smiler. Halvdårlige bilder har ofte motsatt effekt. Vi ser mange utrolig dårlige utdaterte eller selfies – det går bare ikke, da kan du risikere å miste jobben før de engang har sett på CV-en din, fordi det viser at du ikke har brukt tilstrekkelig med tid på å ta en vurdering av bildet. Dette kan igjen si noe som deg og din evne til å være profesjonell når det gjelder.

Skrivetips og formuleringer

 • Pass på bruk av fyllord, minimer de. Gjør teksten så konkret som mulig.
 • Vær konkret og bruk tall. Beskriv tidligere erfaringer ved å beskrive din faktiske rolle og unngå å skrive at du var en del av et team.
 • Pass på å gå nøye gjennom tekst for å luke ut skrivefeil.

Oppsett og design

 • Finn en mal som er oversiktlig og ser oppdatert ut, eventuelt lag en selv i feks. Word
 • Bruk plassen smart; skriv bortover i stedet for nedover. Bruk for eksempel ikke tid og linjer på å legge kontaktinformasjon under hverandre. Da mister du 4-5 linjer bare her.
 • Lagre filen som PDF, da er du helt sikker på at den kan åpnes av alle, og eventuelle skrivefeil vil ikke komme opp med rødt.

Trenger du mal til CV-en din, så kan du trykke her.

LinkedIn

Det går ikke å skrive om CV uten å nevne LinkedIn. LinkedIn er din online CV og bør være oppdatert i søket etter ny jobb. Rekrutterer bruker det aktivt til å finne gode kandidater, og du har mye å hente på å legge ned litt ekstra innsats på LinkedIn.

 • Bruk også tid på LinkedIn- les vår artikel om LinkedIn her.

Oppsummering

Det var det vi hadde om CV, har du noen flere spørsmål så kan du sende oss en e-post og vi hjelper deg gjerne. Vi ønsker deg lykke til med CV-skriving!

Var denne artikkelen til hjelp for deg?
Ja, det var den! ❤️Nei.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *