Sliter du med å få deg jobb? Disse 3 spørsmålene må du stille deg selv.

Lesetid: 7 minutter
Sliter du med å få deg jobb? Disse 3 spørsmålene må du stille deg selv. 1

Synes du det er vanskelig å få seg jobb? Da er du ikke alene. Her er våre tips på veien for å unngå å miste motet.

Det er mange som kommer til oss med en ordentlig grunn til bekymring. De har søkt relevante jobber i 1-2 år og har enda ikke fått seg en jobb. Når det har gått så langt så er det tungt å svelge, de fleste føler seg motløse og har mistet både håpet og troen på at de er gode nok. Etter ett år eller to med jobbsøking er du nødt til å se realiteten i øynene og finne ut hvorfor. I karriereveiledning er det noen viktige faktorer som er nødt til å tas tak i, selvom det kan være tungt arbeid.

 1. Er det noe med meg og min personlighet som gjør at jeg ikke kommer meg videre?
 2. Er det noe med bakgrunnen og kompetansen min som ikke er optimal?
 3. Hvordan formidler jeg personlighet, bakgrunn og kompetanse gjennom søknadsdokumentene mine?

Du må tørre å stille deg selv de riktige spørsmålene

Er det et vanskelig jobbmarked, eller er det du som er vanskelig? Passer du virkelig inn på de arbeidsplassene du ønsker å søke? Det er nå engang sånn at de fleste, det er mange unntak, men de fleste velger nye ansatte som passer inn med resten. Søker du jobb i et konservativt finansmiljø, men har piercinger, liberale meninger og flere synlige tatoveringer?

Da må du ta en vurdering på om dette er riktig sted for deg, og det kan godt være, men vurderingen må tas. Du må finne stedet som passer for deg, arbeidsplassene som tar deg for den du er. Ikke prøv å presse deg inn et sted blant folk som ikke er likesinnede, da vil du gang på gang møte motstand. Når du har bygget deg mer kompetanse, så har du noe annet du kan spille på, om du fremdeles ønsker å jobbe da for eksempel i dette mer konservative finansselskapet.

Gå i deg selv før du søker jobb

Det vanskeligste steget er å gå i seg selv først. Er det noe du gjør som gjør at du ikke gir et godt inntrykk?

Det hender det kommer kunder til oss som vi får en dårlig feeling på, han eller hun virker høy på pæra og har ingen ydmykhet i seg. Det plukkes lett opp, og blir også fort tolket som at denne personen egentlig er utrygg. Trygge mennesker tar ansvar, er ydmyke på at de ikke kan alt, men vet hva de kan og hva de kan bidra med. Dette er et eksempel på en karakteristikk som kanskje ikke så lett får seg en jobb. Da må den personen som ansetter spesifikt ønske denne typen person, og det kan jo være, men det er ikke så vanlig.

Tips

 • Våg å spørre venner og familie om du har noen trekk som lett kan misforstås eller som gjør at de tror du ikke blir ansatt. Vær åpen for kritikk og innspill. Det er også vanskelig for de å bli satt i en posisjon hvor de blir stilt dette spørsmålet. Ta til deg det de sier, reflekter åpent over det og ikke gå i forsvarsposisjon. De kan si noe du er uenig i, og det er greit, men du har spurt de og det er deres inntrykk. Hvis de har det inntrykket, så kan det være andre som også har det. Det kan være sårende og tungt å høre, men det er kanskje noe du rett og slett må bite i deg.
 • Våg å spørre folk du ikke kjenner så godt, de har et mye ferskere inntrykk av deg, og be de om å si sannheten, selvom den kan være sårende. Tør å spørre videre og følge opp hva du gjør. Deretter spør du deg selv hvorfor? Og vær skikkelig ærlig med det selv; stemmer det denne personen sier?
 • Våg å ta tak i egne trekk, utfordre deg selv. Gå i selvhjelpshylla i bokhandelen, book en time hos en psykolog, en karriereveileder, coach. Noen som kan hjelpe deg å gi deg den direksjonen du leter etter.
 • Bruk tiden din har mens du «venter» på å få jobb. Bruk den smart. Bli med på nettverkstreff, gå på foredrag, lær deg nye ferdigheter. Skriv artikler, vær aktiv. Bidra med noe lokalt og frivillig. All er erfaring er nyttig.
 • Bli med på NAVs jobbsøkerkurs eller sjekk ut Jobbsøkerhjelpen.

Se på din egen kompetanse og bakgrunn

Har du søkt jobber på det du har utdanning innen og ikke fått de? Kanskje det er mange om beinet og rett og slett vanskelig å nå til topp? Da må du være smart og starte litt i motsatt ende.

 • Ikke vær kravstor, vær villig til å fire drastisk ned på kravene dine om den perfekte arbeidsplass, for nå! Søk mange steder, selv på noe som ikke er direkte relevant for deg. Det viktigste er å komme seg ut i arbeid. Mennesker som allerede er i arbeid er utrolig mye mer attraktive for arbeidsgivere. Det viser lite karakter og sitte å vente på at noe skal dukke opp. Ta et vikariat, søk på en stilling som er “under” dine kvalifikasjoner, men som likevel kan gi deg erfaring. Ønsker du jobbe som leder? Jobb som lærervikar. Da får du øvd på å lede, på å få kontroll over situasjoner, du bygger din egen trygghet og styrke. Vil du jobbe i finans? Søk på jobber som feks sekretær eller assistent, det vil åpne mulighetene dine.
 • Ikke føl deg for god for å ta visse typer jobber, alt det viser er at du tar i et tak i et vanskelig jobbmarked og likevel er i arbeid. Å føle seg bedre enn andre får deg ikke dit du vil.
 • Svelg stoltheten og bruk nettverket ditt. Spør alle du kommer over. Plutselig er noens onkel sjefen i et selskap som kunne ha passet deg godt. Ikke sitt passivt og vent, våg å ta initiativ og tørre å være ydmyk. De fleste folk er gode mennesker og vil gjerne hjelpe deg med å finne en jobb.
 • Få noen til å se på søknadsdokumentene dine. Sjekk om de opprettholder en god standard. Hvis ikke søknadsdokumentene dine er gode, så kommer du ikke videre til intervju. Og hvis du ikke kommer til intervju, så er det vanskelig å få en jobb. Gå gjerne gjennom våre blogginnlegg for tips, søk andre steder på nettet eller kjøp CV og søknadshjelp fra oss.

Det er din fremtid

Ta eierskap for din egen fremtid, det er ingen andre som gjør det for deg. Hvis du vil noe, hvis du har et sted du ønsker å komme til, så tar du de nødvendige grepene for å komme dit. Jobb deg oppover, ett steg om gangen.

Se på de som virkelig har lykkes, mange av de har startet som assistenter eller i oppvasken på en restaurant. All lærdom er god lærdom 🙂

Ønsker du hjelp med å skrive CV eller søknad, så kan du lese mer om det her.

Var denne artikkelen til hjelp for deg?
Ja, det var den! ❤️Nei.

One thought on “Sliter du med å få deg jobb? Disse 3 spørsmålene må du stille deg selv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *