Hva hindrer oss i å strekke oss mot stjernene?

Lesetid: 6 minutter
Hva hindrer oss i å strekke oss mot stjernene? 1

I denne artikkelen vil jeg forsøke å forklare deg grunnen til at kroppen din og underbevisstheten din alltid vil prøve å stoppe deg fra å gjøre store forandringer der du ikke kan forutsi utfallet. Grunnen til at du som arbeidstaker ikke tør å ta steget mot en ny karriere eller jobb, er frykten og den intense menneskelige grunnkjernen i det å føle seg trygg.

Hva hindrer oss i å strekke oss mot stjernene?

Mastin Kipp sier at det å føle seg låst er litt det samme som å være død, men leve. At det å føle seg låst er å være et sted i hvor du ikke skaper noe meningsfylt, at det stedet ikke gir deg noe som menneske. At alt virker tomt, uten motivasjon, inspirasjon og mening.

Altfor mange mennesker føler det sånn i sin arbeidshverdag og i sin karriere. At de står opp hver dag til vekkerklokken og drar på jobb, helt uten motivasjon, uten mening og uten glede, samtidig som de heller ikke tør å ta steget med å finne seg en ny jobb.

Hvorfor er det sånn at vi ikke tør å prøve på å finne noe nytt? Hva er det som hindrer oss i å potensielt kunne ha det så utrolig mye bedre? Det finnes faktisk en helt rasjonell grunn til at vi ikke tør; det ligger i feltet mellom frykt og sikkerhet og har med hvordan hjernen vår forholder seg til risiko og trygghet.

Magefølelse og sikkerhet

Når man spør mennesker om hva det er som gjør at de ikke bytter jobb eller karriere, selvom de egentlig vil, så hører vi ofte et eller annet om magefølelsen. Nei, magefølelsen sier at jeg bør bli, at det ikke er smart å bytte jobb akkurat nå. Eller jeg; nei, har så dårlig magefølelse på det nye stedet. 

Magefølelsen vår er en god del av oss, hvis den kommer fra et avbalansert og mer logisk standpunkt. Hvis magefølelsen din derimot er forankret i frykt for det ukjente; ja, da er ikke magefølelsen noe særlig å stole på. Magefølelsen sin jobb er å holde deg trygg. Alt som er ukjent er per definisjon utrygt, og magefølelsen din vil derfor holde deg unna å ta store, ukjente valg for deg selv.

Forandring er skummelt. Forandring betyr uvisshet og sånn som vi mennesker er satt sammen, så er vi alltid på søken etter det som holder oss trygge og i sikkerhet. Før handlet dette om å holde seg trygge fra bjørnen i skogen, mens nå er det andre potensielle farer der ute hjernen din har blitt programmert til å beskytte deg mot; for eksempel avvisning, sinne og konflikt med menneskene rundt deg. Hjernen og kroppen gjør det den skal gjøre, den holder deg trygg og komfortabel slik at du slipper å håndtere vanskelige situasjoner, bare sånn i tilfelle det skulle bli total katastrofe.

Når du er redd og usikker, så vil det blokkere ut all annen logikk. Det vil blokkere ut realistiske tanker om at kanskje du blir lykkeligere, får bedre betalt, flere goder, bedre kollegaer i en ny jobb eller karriere. Det er alt det du ikke vet vil skje, fordi du enda ikke har opplevd det. Alt dette du tenker om fremtiden er bare kanskje og hjernen vår er ikke interessert i kanskje. Den vil ha 100 prosent sikkerhet. Når du tenker på sikkerhet eller usikkerhet i jobbsammenheng, så er sjansen stor for at du tenker polarisert i svart-hvitt/sikkerhet-usikkerhet, nettopp fordi det er det enkleste for hjernen vår å forstå.

Frykten er kjedelig, den får deg ikke noe sted

Elizabeth Gilbert skriver om at frykt er kjedelig, den får deg ikke noe sted. Det eneste den gjør er det samme hver gang, den roper “STOPP, STOPP, STOPP» på fullt volum. Og fordi frykten er så kjedelig, så tar den ekstremt kjedelige avgjørelser. Frykt er en masseprodusert følelse som hindrer oss i å nå dit vi vil i livet. Og hun spør; er det det du ønsker å bygge hele livet ditt på, et kjedelig instinkt som holder deg fra alle muligheter som virkelig er der ute? Det er opp til deg å bestemme.

For henne var svaret nei, og hun er en av de mest suksessfulle forfatterene i vår tid. Hun lærte seg trikset å anerkjenne frykten som den er, men aldri la den styre. Hvis hun hadde latt frykten styre, så hadde verden vært uten bøkene hennes, noe som ville vært utrolig synd. Bra hun ikke lot karrieren sin bli stoppet av frykt.

Frykten din vil alltid bli trigget av din kreative tenkning, fordi denne type tenking ber deg om å gå inn i en verden med et ukjent utfall, og er det noe frykt hater, så er det ukjente utfall. Frykten din er programmert til å være overbeskyttende og alltid trekke til konklusjonen om at usikkerhet kommer til å ende galt og i total katastrofe. 

Du må styre bilen, ikke frykten

Kroppen din er prekognitiv, det vil si at den reagerer før hjernen din. Når kroppen din er helt rolig og i balanse, som du blant annet kan bli gjennom å meditere, baserer du ikke lenger valgene dine på frykt, men forholder deg rolig til at frykten sitter i baksetet og du vet den er der, men du lar den ikke styre bilen. Den prefrontale cortexen, altså den logiske hjernen din styrer bilen.

Frykten din SKAL sitte i baksetet og du skal anerkjenne at den er der, for å ha noe frykt er sunt og viser at du er menneskelig.

Du styrer bilen dit du vil. Om det er til en ny jobb, karriere, til en ny livsstil, hvem vet. Det spiller ingen rolle, det som spiller en rolle er at DET ER DU SOM HAR KONTROLL. Du har fullstendig kontroll på hvor du vil og hva du skal, samme hva frykten sier. Du lar den ikke styre. 

Hvor du vil, det er opp til deg, om du er modig nok til å gjøre det du vil og ikke det følelsene i kroppen sier for å holde deg så trygg som mulig. Og det er nettopp det som er poenget her; det er opp til deg. Det er ikke opp til frykten din, eller noe annet rundt deg.

Beste hilsener fra,

Helene
Karriereveileder

Var denne artikkelen til hjelp for deg?
Ja, det var den! ❤️Nei.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *