7 viktige elementer i din jobbsøknad

Lesetid: 3 minutter
7 viktige elementer i din jobbsøknad 1

En god jobbsøknad er godt gjennomtenkt dokument, med en tydelig rød tråd. Søknaden din skal vise din motivasjon for stillingen, mens CVen skal vise at du har kvalifikasjonene. I søknaden er det viktig at du får frem erfaringer, kompetanse og egenskaper som viser at du både passer til, og er godt motivert for stillingen.

Bruk tiden godt på å kladde og tenke gjennom hva du vil si før du skriver, slik at prosessen er mest mulig effektiv og du får et godt og gjennomtenkt resultat. Her er våre steg-for-steg tips til hvordan du skal gå frem.

Hva kjennetegner en god jobbsøknad? Våre beste tips før du skriver

 • Les godt gjennom stillingsutlysningen, print den helst ut og noter i margen. Les den flere ganger, og prøv å virkelig se hvem de søker etter. Bruk gjerne penn til å huke på de punktene du har. Det er disse punktene du skal spille på i søknaden din.
 • Gjør et grundig bakgrunnssøk på bedriften. Jo mer du vet, jo lettere er det å forstå hva de leter etter. Prøv å forstå bedriften, historie og verdier. Dette gir deg en god indikasjon på om du passer inn, og også mer å bruke i søknaden eller et intervju. At du har gjort hjemmeleksen din, kommer alltid godt med.
 • Disponer og lag utkast. Å disponere søknaden din gjør hele forskjellen, både for deg som skal skrive og de som skal lese det. Gjør det enkelt for deg selv, så du ikke skriver deg bort. Del gjerne søknaden inn i 6 deler: innledning, bakgrunn, erfaring, erfaring, hvem du er og avslutning. I disposisjonen så finner du hva det er viktig for deg at skal stå på de forskjellige punktene.
 • Jobb med utkastet til du er fornøyd med din ferdige søknad.

Hvordan skrive en god jobbsøknad, del for del

 1. Før innledning: skriv gjerne en kort setning om hvor du fant stillingsutlysningen og du herved søker på denne stillingen.
 2. Innledning: si noe om hva det er ved denne stillingen som gjør deg motivert, og hva det er med akkurat det selskapet som gjør at du har lyst til å jobbe der.
 3. Bakgrunn; si noe om bakgrunnen din og hvorfor du passer til stillingen. Nevn dine egne kvalifikasjoner, og vis gjerne til CV-en. Skriv gjerne kort om utdanning, fag eller kurs som gjør deg kvalifisert og motivert.
 4. Erfaring 1: Skriv om din egen erfaring fra en tilsvarende stilling og hva ved stillingen som gjør deg motivert. Underbygg argumentene dine ved å legge inn personlige egenskaper i teksten.
 5. Erfaring 2: Skriv om noe du har fått til som du er stolt av, og hva de får ved å ha deg ansatt.
 6. Om deg: Skriv litt om hvem du er som person, dine personlige egenskaper som kollega. Få gjerne inn noen av de ønskede egenskapene fra stillingsutlysningen og gi eksempler.
 7. Avslutning: Ha en kort og konsis, men hyggelig avslutning. «Jeg ser frem til å høre fra dere, og stiller gjerne til intervju». Med vennlig hilsen.

KarriereStart har vært en god kilde for jobbsøkere i mange år, de har samlet råd og tips fra 7 rekrutterings-eksperter, om hva du gjør feil i jobbsøkingen din.

Ta også en en titt på vår artikkel som handler om 5 feil du gjør i søknaden din.

Lykke til!

Ønsker du hjelp med å skrive CV eller jobbsøknad, så klikker du her

Var denne artikkelen til hjelp for deg?
Ja, det var den! ❤️Nei.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *