Går det an å søke med hull i CV-en?

Lesetid: 5 minutter
jobbsøknad

De fleste mennesker har hull i CV-en, men mange er veldig gode på å skjule disse hullene fordi de frykter at de skal bli dømt på det og derfor ikke få stillingen. Ofte glemmer vi at det sitter mennesker på andre siden som leser søknaden din, med egne utfordringer i sine eget liv, som mest sannsynlig forstår.

Små hull i CV-en – ett år eller to

Som mennesker møter vi mange utfordringer i livene våre. Vi blir syke selv, vi mister jobben, vi må ta vare på noen rundt oss, vi får barn, vi blir utbrente, vi har ulike former for traumer som må jobbes med, vi trenger et friår til å finne ut av hva vi vil. Alle disse utfordringene kan bli sett på som hull i CV-en hvis du valgte å ikke jobbe i disse periodene. Men disse hullene er ikke hull, de er helt legitime grunner til at du ikke var i arbeid i en periode, og det er ingen grunn til å skjule det, sånn helt.

Hvor mye du ønsker å dele vil være opp til deg, men at du legger informasjon inn om hva som skjedde i denne perioden er helt innafor. Du trenger ikke å skrive spesifikt hva som skjedde, men ikke la det være synlige hull, og ikke lyv.  Legg for eksempel til: 2014-2015 – Tok ett år fra jobb av familiære årsaker.

De fleste har ikke hull i CV-en fordi de er late, eller fordi de bare surra rundt i livet sitt og bodde hjemme hos foreldrene sine i en lang periode. De fleste har helt legitime grunner for disse «hullene». Likevel er det sånne oppfatninger vi er redde for. Vi prøver å finne gode grunner eller smarte måter å bortforklare disse hullene.

Du er helt nødt til å være deg selv, og ikke være en person du tenker at arbeidsgiver vil ha. De færreste ønsker seg til en arbeidsgiver som har null forståelse for at livet kan skje. Det viktigste med de eventuelle hullene dine, er at de er fortid og det har ingen stor relevans for fremtiden din i denne bedriften. Ta eierskap til CV-en din, ditt liv og dine egne erfaringer, slik at du unngår situasjoner hvor du har tettet hull og det blir avslørt.

Det er lett å skrive at du må være ærlig, men det er du virkelig helt nødt til. Det handler om integritet og respekt for deg selv. At du klarer å stå for den du er, det er en del av din historie og det som har gjort deg til den personen du er i dag. Å skulle få en jobb hvor du ikke har fortalt sannheten føles for de fleste uverdig, men å få en stilling hvor du har vært ærlig og de likevel vil ha deg, det føles ut som en stor seier – og attpåtil få jobb hos en bedrift med gode verdier.  

Større hull – over mange år

Større hull over mange år, gjør det hele derimot mye vanskeligere. Det store spørsmålet som blir stilt er om kunnskapen din i det hele tatt er relevant mer? Og om du er er oppdatert i hva som beveger seg i markedet? Om du kommer til å begynne også bli borte igjen med en gang. Du har mye mer å bevise, og det kan være vanskelig å komme inn i en posisjon som du hadde tidligere. Mange opplever det som å skulle starte på bunn igjen, selv om de både har erfaring og utdanning.

Forskning viser at bedrifter som ikke krever høy utdannelse er mer tilbøyelige for å ansette noen med store hull i CV-en. Det kan være greit å ha i bakhodet når du er klar for å gå inn i arbeidslivet på nytt igjen. Det er ingenting som tilsier at du ikke kan komme tilbake dit du var, men det er mulig du må fire litt på kravene når du skal inn i arbeidslivet etter en lang periode ute.

For å vise at du fremdeles er relevant og oppdatert i din bransje kan kurs være en god start. Kanskje har du til og med lært noe det året eller de årene du var borte? du noe som kan hatt relevans, så legger du det inn i CV-en din. Kurs kan også være helt fantastisk når du søker på stillinger, slik at du holder motivasjonen oppe samtidig som du lærer noe nytt, samtidig som du får noe nytt å legge inn på CV-en din.

Vi har mye erfaring med å skrive CV og søknader, og hjelper deg gjerne med å utforme dokumenter til jobbsøk. For å se på hva vi kan tilby deg, trykker du her. Følg oss også gjerne på LinkedIn.

Vi ønsker deg lykke til med søkingen!

Var denne artikkelen til hjelp for deg?
Ja, det var den! ❤️Nei.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å bruke nettsidene våre samtykker du i at vi kan sette cookies i din nettleser.