Åpent kontorlandskap -er det egentlig en så god idé?

Lesetid: 6 minutter
Åpent kontorlandskap

“Åh, nå orker jeg ikke å sitte på det kontoret her mer”. Kollegaen min var oppgitt og lei. Hver dag satt hun på plassen sin i hjørnet et åpent kontorlandskap og prøvde å gjøre jobben sin, men hun klarte ikke å konsentrere seg. Kontinuerlig var det bråk og bevegelser rundt henne, noen som skulle hente kaffe, noen som tastet så hardt på tastaturet at hun skvatt til, en som bare skulle stille et spørsmål, en mobil som ringte.

Hun satt med noise cancelling-høretelefoner så og si hele tiden. Hun var utslitt. Hun fikk ikke til å gjøre jobben sin så godt som hun ønsket, hun var totalt overstimulert av alt som foregikk rundt henne og hun brukte en enorm mengde energi på å prøve å blokkere ut alle lydene. Det var siste dagen hun var på jobb. Dagen etter var hun sykemeldt. Året etter hadde hun bestemt seg for å slutte som lærer, hun sa det ikke passet henne lenger. At det ble for mye.

Overbelastning

I ettertid så er jeg usikker på om det var yrket hun skulle ha gitt opp. Hun var en av de beste lærerne jeg har møtt, og hun ville ha ofret lilletåen sin for elevene sine. Hun var kreativ, smart, morsom og empatisk. Hun hadde alle forutsetninger for å bli en god lærer, foruten en ting; å skulle takle 8 timer hver dag i total overbelastning. Først alene med 26 elever, for deretter å sitte på kontor med 12 kollegaer etterpå og prøve å gjøre jobben sin. Det var det som ble for mye. Hun fikk aldri hentet seg inn igjen. Dette handlet aldri om at hun ikke passet som lærer, det handlet om at miljøet forventet for mye av henne og at overstimuleringen ble for stor.

Denne historien er ikke helt unik. Vi vet at mange sliter i åpne landskap, samtidig som arbeidsgivere fortsetter å pushe det inn. At det skal være en smart måte å jobbe på. Problemet ligger i at det er ikke så mye vitenskapelig bevis for at det er en god idé med disse åpne landskapene. Det er faktisk bevist at det er et hinder for effektivitet, samarbeid og kreativitet.

Når internett kom begynte vi for første gang å se fruktene av virkelig godt samarbeid. Mennesker jobbet sammen på tvers av kontorer og skapte fantastiske nyvinninger. Samarbeid ble det store ordet, og ble en kollektiv bevissthet alle styrte seg etter. Samarbeid på over nettet viste seg å være økonomisk gunstig og vi begynte å lete etter måter å gjøre samarbeid enda bedre på.

Vi begynte å rive ned vegger, sette inn glass på de veggene som måtte stå. Vi skapte brainstorming og konstant tilgjengelighet mellom arbeidere gjennom åpent kontorlandskap, slik at vi skulle være helt sikre på å ikke miste en eneste god idé som dukket opp. Denne kollektive crowdsurfingen var et faktum. Kontorvegger ble oppfattet som barrierer som ikke skapte flyt og var ikke moderne nok.

Verditapet av åpent landskap

Å sitte i åpne landskap er ofte kostnadsbesparende der og da, fordi det er bare et åpent rom. Det krever ikke ventilasjon og varme, elektrisitet og byggematrialer for å lage. Men hvis man tenker litt lenger, så vil mindre produktive ansatte gå langt mer utover kostnadene enn det det ville kostet med kontorer. En ansatt er utrolig mye verdt. Mange tenker på en ansatt som en kostnad, men faktumet er at de fleste av oss genererer 40 ganger så mye for et selskap enn det vi selv får i lønn, da særlig i større selskaper. Det er viktig å tenke på når du skal i lønnsforhandlinger.

Sosialt sett kan det være veldig bra å sitte i åpent landskap, det kan være utrolig hyggelig og praktisk. Men optimalt for læring og effektivitet? Nei. Ved å ofte bli forstyrret er det rett og slett vanskelig å få gjort jobben sin, spesielt hvis den krever konsentrasjon. Multitasking er et begrep vi ofte bruker om å klare å gjøre flere ting samtidig. Multitasking fungerer ikke optimalt; vi klarer det ikke. Det er en myte. Hjernen klarer ikke å konsentrere seg om to ting samtidig. Hvis du skal veksle mellom flere oppgaver blir produktiviteten redusert og antallet feil du gjør kan med opptil femti prosent.

Forskning på åpent kontorlandskap

Forskning har vist at åpent kontorlandskap

 • har vist seg å redusere produktiviteten og hemme hukommelsen
 • forbundet med stort gjennomtrekk av personal
 • det gjør folk syke, fiendtlige, umotiverte og usikre
 • bidrar til høyere blodtrykk
 • økt stressnivå
 • større sjanser for å influensa
 • krangler mer med kollegaene
 • bekymrer seg mer over å bli hørt på eller spionert på
 • de har færre fortrolige samtaler med kollegaer
 • utsettes ofte for høy og ukontrollerbar støy som får pulsen til å stige og skiller ut mer kortisol og andre stresshormoner
 • gjør folk sosialt fraværende, snartsinte, aggressive og lite hjelpsomme

Overstimulering av lyder og forstyrrelser hindrer rett og slett læreevnen.Du kan bli bra sammen med folk, men best blir du alene. De beste universitetsstudentene for eksempel er de som jobber mest alene og idrettsutøvere som bruker mye tid på å trene alene, gjør det bedre. Dette er fordi du har kontroll over din egen progresjon og blir gjort oppmerksom på hvor du må øve for å få til oppgaven din optimalt.

Hvordan ser et optimalt kontor ut?

Hvis man spør folk om hvor de går når de virkelig vil ha noe gjort; så foretrekker de, ironisk nok, å jobbe alle andre steder enn på kontoret, fordi det er altfor mye bråk og avbrytelser.

Hvis målet for åpent landskap er samarbeid, så vet man at samarbeid fungerer bedre i mer passive former; e-post, meldinger. Kreative folk spesielt fungerer dårlig i åpent kontorlandskap. De vil være i sin egen flytsone, og forstyrrelser kan være helt ødeleggende og i verste fall gjøre at en person ikke klare å gjøre det den er ansatt for å gjøre, bare på grunn av omgivelsene.

For det beste så ville det nok være å spørre de ansatte selv om hvordan de jobber best, alene eller med andre mennesker rundt seg, slik at de selv kan få være med på å bestemme sitt optimale aktiveringsnivå og de kan gjøre en best mulig oppgave.

Kilde: Susan Cain – Quiet

Ønsker du hjelp med CV eller søknad, trykk her.

Var denne artikkelen til hjelp for deg?
Ja, det var den! ❤️Nei.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *