Bør du bytte jobb eller bli værende? 10 spørsmål du må stille deg selv

Lesetid: 3 minutter
Bør du bytte jobb eller bli værende? 10 spørsmål du må stille deg selv 1

Det kommer en tid i karriereløpet hvor de fleste stiller seg spørsmålet om det er på tide å lete etter noe nytt. Det kan være at du ikke er direkte misfornøyd der du er, men du gleder deg heller ikke til å gå på jobb. Eller det kan være at du virkelig misliker arbeidsstedet du er på, og lurer på om det er på tide å gjøre noe annet.

Du er ikke alene om å være i denne situasjonen og det kan være vanskelig å vite hva du skal gjøre. Å bytte stilling eller karriere er alltid en risiko, men hvis du vet hvorfor du gjør det og hva som er viktig for deg, så blir avgjørelsen og risikoen for feilvalg minimert.

Her gir vi deg tipsene og spørsmålene du bør stille deg selv før du tar valget om å bytte eller å bli værende. Generelt vil vi anbefale deg å tenke deg godt om hvis du trives godt sosialt, og om det er muligheter for flere utfordringer der du er akkurat nå.

Om nåværende jobb:

 1. Er det noe jeg kan gjøre for at dette skal bli en hverdag som gir meg mer motivasjon?
 2. Får jeg nok utfordringer? Kjeder jeg meg? Tjener jeg godt nok?
 3. Er du enig med holdninger og verdiene til arbeidsplassen din?
 4. Kan jeg snakke med noen? Hva slags relasjon har du til sjefen?
 5. Har jeg blitt for komfortabel? Legger jeg inn nok innsats selv? Er jeg lei?
 6. Går jobben utover andre deler av livet som er viktige for deg? Familie, trening, mine hobbyer etc.?
 7. Hva ville jeg med denne jobben? Har jeg oppnådd det? Er det noe mer jeg kan oppnå? Hvis svaret her er at du har oppnådd det du ville, så er kanskje ditt svar at det er på tide å gjøre noe annet.
 8. Hva er fordelene med å bli? Lag en liste.
 9. Hva er ulempene ved å bli? Hva er det jeg mister?
 10. Hadde jeg sluttet om jeg ikke hadde vært redd eller synes det var vanskelig?

Om den fremtidige jobben:

 • Hva er det ved en jobb som gjør at du gleder deg til å gå på jobb? Hva er det som driver deg?
 • Hvor viktig er arbeidsmiljøet og mennesketypene rundt deg?
 • Hvilke verdier er viktige for deg? Er det viktig med empati, ydmykhet, er det det økonomiske som driver deg, er det muligheten til å utvikle seg?
 • Finn ditt Hvorfor.

Finn den nye jobben

Hvis du bestemmer deg for å søke ny jobb så er det viktig å tenke på:

 • Ikke bli desperat, bruk tiden og gjør en grundig jobb med å researche strategisk bedriften du ønsker å jobbe i. Du har ikke dårlig tid, vær smart og tenk langsiktig.
 • Husk at relasjoner og tilhørighet er grunnpilarerne i hvorfor folk trives på jobb, så finn et sted hvor du kan passe inn, med mennesker som du trives med.
 • Oppdater CV, LinkedIn (vi har skrevet en utfyllende artikkel om LinkedIn her). Husk at mange jobber aldri utlyses, så hør gjerne med venner og bekjente tillegg til å se på finn.no, LinkedIn og andre nettsider hvor det lyses ut stillinger.

Ønsker du hjelp med å skrive CV eller søknad, så klikker du her. Sjekk gjerne ut vår LinkedIn-profil, for flere gode tips.

Var denne artikkelen til hjelp for deg?
Ja, det var den! ❤️Nei.
Ved å bruke nettsidene våre samtykker du i at vi kan sette cookies i din nettleser.